Gedurende het online lesgeven in de coronaperiode heeft een aantal leerlingen door uiteenlopende redenen een leerachterstand opgelopen. Derhalve hebben wij als school een subsidie aangevraagd en gekregen voor een inhaal- en ondersteuningsprogramma. Dit houdt in dat wij maximaal 91 leerlingen extra ondersteuning kunnen geven om de achterstanden snel weer in te lopen, zodat deze leerlingen weer soepel kunnen aansluiten bij het gewenste niveau. We hebben een (vrijwillig) naschools programma (onderwijsverlenging). De kinderen blijven dan twee maal per week langer op school en gaan, onder begeleiding van medewerkers van Happy Homework, aan hun achterstanden werken. Veel zal in spelvorm gebeuren en uiteraard is er ook tijd om even bij te komen en wat te eten of te drinken. Per middag kunnen we drie groepen van 8 leerlingen helpen, dus 48 leerlingen per week. Daarnaast komt er vier dagen per week een onderwijsassistent op school om onder schooltijd de leerkrachten te ondersteunen. We hopen zo spoedig mogelijk een overzicht te hebben van de leerlingen die hiervoor in aanmerking komen en met deze zeer welkome ondersteuning te kunnen starten.
In de groepen 6 en ook in groep 1-2 e hebben de kinderen aan het begin van het schooljaar meteen al hun beste beentje voorgezet en zijn de eerste beloningen geïncasseerd; samen verkleed in pyjama of onesie televisie kijken. Een toppunt van gezelligheid en welverdiend.
De nieuwe website van de school is online en dat is een heuglijk feit. We hebben namelijk bij het afscheid van drie oud-collega's ( Henk de Ruijter, Hans Pullens en Hans Haer ) een cadeau
gekregen; een website met de naam : ‘Het geheugen van de Franciscus’ . Een website met allemaal prachtige artikelen en heel veel foto's . Oud-collega Hans Haer heeft ons geholpen om de nieuwe
actuele website van de school in te richten en de website die wij als school cadeau hebben gekregen heeft een heel mooi plekje gekregen. (tekst geschreven door
Patricia H. adjunct-directeur Franciscusschool)
U kunt verdwalen in de geschiedenis van de school vanaf 1925 met veel verhalen en een heel grote collectie foto's. Wij, de hierboven genoemde samenstellers hebben altijd de bedoeling gehad elke (oud-)leerling zijn/haar schooltijd te laten herbeleven van kleuterkermis tot schoolkamp, van carnaval tot schoolreisje en van kerstviering tot afscheidsmusical. We verzoeken een ieder die deze website bekijkt het bestaan ervan door te geven aan broers en zusters, neven en nichten, ouders en grootouders zodat zoveel mogelijk personen kunnen terugkijken op en nagenieten van hun lagereschooltijd. Wij hopen dat deze vorm van mond-op-mond reclame zich als een olievlek zal verspreiden over IJmuiden en omstreken teneinde zoveel mogelijk mensen met een "Franciscushart" te bereiken. Wij wensen u enorm veel kijk- en leesplezier. (tekst redactie Geheugen van de Franciscus).
Binnen afzienbare tijd nemen we afscheid van de Laurentiuskerk.
In de jaren zeventig vierden wij als school vele kerst-, paas- en communiefeesten in de oude kerk.
In de grote pastorie die stond naast het kerkgebouw hebben meerdere collega's in die tijd gewoond; ruime woonplekken en gezellige tijden dicht bij school.
Later, in het huidige kerkgebouw bleven we deze mooie ruimte gebruiken voor onze kerkvieringen, maar ook als centrale ruimte tijdens het liedjesfestival bij gelegenheid van het 60-jarig bestaan van onze school en als centrale presentatieruimte tijdens de studiedagen met alle collega's van de andere scholen van de stichting Atlant.
Vanaf 2018 waren er geen vieringen meer en werd de kerk leeggehaald.
We nemen dus afscheid van weer een stukje aan school gerelateerde geschiedenis.
Het is in het bestaan van de Franciscus vaker voorgekomen dat niet alle groepen in hetzelfde gebouw pasten en dat er dus een dependance was. Die was tot op heden altijd vlak naast of dichtbij het hoofdgebouw en juist dát is dit jaar anders. Daarom hebben wij de collega's werkzaam in de verder weg gelegen dependance gevraagd hoe het ze bevalt.
Leerkrachten aan het woord:
Wij als leerkrachten ervaren het tot nu toe als zeer prettig. Er is veel rust in het gebouw en er zijn veel mogelijkheden. Wij hebben diverse ruimtes tot onze beschikking, wat maakt dat we als beloning bijvoorbeeld extra gymlessen kunnen inzetten of een boswandeling kunnen maken of heerlijk naar een film kijken in de hal. Daarnaast hebben we de ruimte om vaker en langer naar buiten te gaan en om meer met bewegend leren te doen. Natuurlijk zijn er ook nog onvoorziene zaken en dingen die geregeld moeten worden, maar het is hier al echt de Franciscusschool.
We hebben ook de leerlingen gevraagd hoe ze 't schoolgaan in de dependance ervaren. Hierbij enige uitspraken:
Daan:
Vroeger op school hadden we één locatie, maar nu hebben we twee locaties. Dat is anders, want ik was gewend dat ik naar het hoofdgebouw moest en nu ben ik hier gewend. Wij, de drie groepen 6, zijn de eerste op deze locatie, dus wij weten waar alles is en de rest van de Franciscus weet dat nog niet.
Somer:
Het is heel erg leuk hier in de dependance. Het schoolplein is best groot en leuk om op te spelen. Tijdens de pauzes is het op ons plein niet zo druk en dat is fijn. Als je even alleen wilt werken op de gang dan kan dat heel goed in de hal, want daar is het niet zo druk met ouders en andere kinderen.
Stijn:
Het is hier minder druk en dat is leuk. Er zijn hier minder klassen dus ook minder kinderen. Het is dan ook jammer dat ik volgend jaar weer naar de andere school moet, want ik zou hier graag blijven.
Bram:
Ik ben Bram en ben 10 jaar oud. Ik zit op de dependance van de Franciscus. Het is superleuk en we hebben leuke juffen. Het is een mooie locatie met een grote gymzaal en we zitten hier met drie groepen zes. Als ik jou was, zou ik maar eens komen kijken.
Deze week startte in beide groepen zeven het erfgoedproject met als centraal persoon Neerlands beroemdste schilder: Rembrandt van Rijn.
Josephine uit groep 7a: " In de klas heb ik geleerd over Rembrandt. Ik heb superveel weetjes gehoord, teksten gelezen en zelf een schilderij geschilderd. We gaan ook nog op excursie naar een buitenhuis: landgoed Beeckestijn" .
Afgelopen jaar waren er natuurlijk geen schooltuintjes, maar de leerlingen van de groepen 6 hebben hun schooltuintjesproject natuurlijk wel op een leuke manier met elkaar afgesloten: we hebben appelmoes gemaakt. De kinderen gingen onder begeleiding van stagiaire Nienke aan de slag met het schillen en snijden van de appels, Het recept moest aandachtig worden gelezen om de juiste hoeveelheden toe te kunnen voegen. Het resultaat was een heerlijk appelmoes, die sommige kinderen al op hadden voordat hij mee naar ging. Lekker smullen dus ! Wellicht bent u ook verrast met een lekkere portie schooltuinappelmoes.
In groep acht gaan onze leerlingen zich alvast oriënteren op het voortgezet onderwijs. Er worden verschillende scholen bezocht tijdens een open lesmoment; de school is gewoon in bedrijf zodat onze leerlingen de sfeer in de school optimaal kunnen beleven, er is een rondleiding en er worden enkele (praktijk)lessen verzorgd. Een verslag:
Dinsdag 24 november bezochten de leerlingen van groep 8 het Tender College in IJmuiden. Een bezoek waar alle leerlingen enthousiast van terugkwamen. Er werden per groep twee lessen gevolgd; een theorie- en praktijkles.
Vooral de praktijklessen worden gewaardeerd! Er werden bij techniek sleutelhangers gemaakt, bij informatica werden games gespeeld en bij koken heerlijke calzones gemaakt. Zulke lessen willen ze elke dag wel doen!
(bovenstaande tekst is aangeleverd door juf. Henriëtte waarvoor onze dank)
Sinterklaas blijft toch een feest voor en door de kinderen. Welke kleur de Pieten ook hebben, welke schoenen de Sint nu aanheeft, alles valt in het niet bij het meebrengen van cadeautjes en uitdelen van lekker snoepgoed. Wat heeft de ouderraad er weer een prachtig feest van gemaakt voor onze leerlingen. Hulde aan deze ouders die zich zo ontzettend inzetten om alle kinderen een geweldige dag te bezorgen. En ook al was alles anders dan anders en werd de Sint niet groots onthaald, het was er niet minder feestelijk om. In de bovenbouw hadden de kinderen zich met overgave gestort op het maken van een prachtige surprise voor één van hun medeleerlingen en er zaten ook dit jaar weer zeer fraaie exemplaren bij. Alle onderbouwgroepen hebben voor de Sint opgetreden, zijn verwend en hebben gekke streken met de Pieten uitgehaald. En dat in de prachtig versierde speelzaal. Juf Sylvia had samen met collega’s de hele zaal omgetoverd tot een heus Sinterklaasfeestpaleis.
Sinterklaas en alle Pieten, hartelijke dank voor jullie komst, voor de cadeaus en voor al het lekkers en hopelijk kunnen we jullie volgend jaar weer onder normale omstandigheden ontvangen.
Het aantal besmettingen met het coronavirus loopt de laatste weken zo sterk op dat de regering heeft besloten met onmiddellijke ingang voor een periode van vijf weken verstrekkende maatregelen te nemen. Eén van die maatregelen is het sluiten van de basisscholen t/m 17 januari 2021. De noodzaak van deze beslissing wordt door een deel van de Tweede Kamer in twijfel getrokken en zal de komende weken nog onderwerp van gesprek zijn.
Het zou dus nog kunnen gebeuren dat de sluitingsperiode van de basisscholen wordt ingekort.
Noodgedwongen nemen wij dus - helaas zonder gezamenlijk kerstontbijt - vervroegd afscheid van onze leerlingen. Op deze manier sluiten we een teleurstellend 2020 af en kijken hoopvol uit naar het nieuwe jaar.
Alle medewerkers van de Franciscusschool wensen u fijne feestdagen en een gezond en zorgeloos 2021 !!
Een lege school, een aantal leerkrachten aanwezig voor de uitgifte van leermaterialen, ouders die via een verplichte looprichting de spullen voor hun kinderen komen halen, want na de vakantie is er weer
onderwijs-op- afstand, sommige ouders waren door alle voorafgaande maatregelen sinds maart niet meer in school geweest .......... laten we hopen dat we deze bizarre en naargeestige situatie snel achter ons kunnen laten.
De kerstvakantie is voorbij en de scholen zijn weer begonnen. Echter......juf Lisanne behandelt het rekenprobleem niet voor een complete groep 7, maar ze staat in een leeg lokaal vóór het digibord
en haar leerlingen spreekt ze via de laptop.
Zo zal het onderwijs in Nederland er de komende tijd uit gaan zien.
Petje af voor de inzet en flexibiliteit van onze collega's.
Met alle leerlingen van groep 7b in de digitale les. Naast al het harde werken aan serieuze taken is er gelukkig ook tijd voor gezellige en leuke zaken. Het was "gekke-haren-dag" en de winnaar kreeg een lekkere prijs. Tegelijkertijd werd er een Kahoot-quiz gespeeld. Met veel plezier en gelach hebben de leerlingen op deze manier toch nog een leuk en gezellig moment met elkaar, ook al is het dan op afstand en op een scherm.
De basisscholen mogen per 8 februari hun deuren weer openen voor alle leerlingen. Er zijn dit keer wel strengere voorwaarden en afspraken aan verbonden. In onderstaand schrijven van de directie zijn de belangrijkste verwoord.
De groep van meester Joeri had in heel korte tijd veel PBS-bandjes verdiend. Beloning: verkleed naar school!
De kinderen van groep 6 hebben woensdag 30 maart het rekenwerk van de dag lekker in het zonnetje kunnen maken. Er waren wel 40 opgaves over het hele schoolplein verspreid. Ze moesten de sommen in een bepaalde volgorde maken. Dit zorgde er ook voor dat er ook veel bewogen werd tussen de opdrachten door. Daarnaast was het een hele leuke manier om van de mooie zonnige dag te kunnen genieten.
Op dinsdag 30 maart hadden we een partydag.
Dit hebben we verdiend met de bandjes van PBS.
We mochten verkleed naar school komen en we hebben veel gesnoept en gegeten en limonade gedronken.
We hoefden een uur minder te werken en in die tijd konden we feesten. We gingen spelletjes doen. We hadden muziek opgezet en met z'n allen gingen we twister spelen. Het was supergezellig; er waren slingers in de klas en we kregen marshmallows.
De juf was ook verkleed en sommige kinderen niet.
Het was superleuk en een heerlijke dag.
Geschreven door: Sepp en Zoë.
Ook dit jaar werd het Paasfeest gevierd in de eigen groep. Op Witte Donderdag namen de kinderen wel een extra gevulde lunchbox mee naar school om deze dag toch een feestelijk tintje te geven. Ook werden alle creatieve vaardigheden aangesproken om in aanmerking te komen voor "het gouden ei". Met verschillende technieken (ecoline, verf, stiften, stof etc.) werd gewerkt aan het allermooiste werkstuk
Het is een goede traditie om met Pasen een lekker Paasontbijtje voor elkaar te maken. Gezien de corona situatie was dat nu even niet mogelijk, maar de kinderen hebben wel een speciale lunch voor zichzelf meegenomen. Fijn met z'n allen aan één lange tafel.
Oppervlaktematen leer je het best door het inzichtelijk te maken. Daarom hebben de leerlingen van groep 6c met tape een vierkante meter op de vloer gemaakt. Zodoende is het ook makkelijker om te kijken hoeveel vierkante decimeter er in een vierkante meter passen en later om te zien hoeveel vierkante centimeter er passen in die vierkante decimeter. Leuke les !!
Eindelijk. De schooltuintjes zijn weer geopend!
Gezien de corona vooruitzichten hebben we besloten dit jaar de schooltuintjes met de kinderen van groep 5 in gebruik te nemen. De tuintjes lagen er prachtig bij, het weer was super....niets kon ons meer tegen houden. De kinderen van de groep van juf. Louise hebben tuinkers gezaaid en ook de pootaardappels zijn geplant.
De kop van de IJmuider Courant van 21 april en de brief uitgedaan door de directie van de Franciscusschool.
De leerlingen van de groepen 8 maakten deze week de jaarlijkse IEP-toets. Gedurende twee dagen wordt er ongeveer 3 uur geconcentreerd gewerkt aan de opgaven. De uitslag geeft voor sommige leerlingen reden om het advies voor het voortgezet onderwijs te heroverwegen. Na al dat toetsen even gezellig met z'n allen op de foto.
Mede gelet op bovenstaand schrijven was de light-versie van koningsdag deze keer de verstandigste keuze. Dit jaar dus geen groots opgezette koningsspelen.
Elke groep vierde koningsdag op geheel eigen wijze.
Zo ook in groep 1-2 d, waar de kinderen lekker buiten hebben gedanst, zij aan zij het koningslied van het jaar hebben gezongen en vervolgens binnen nog gezellig een aantal spelletjes hebben gespeeld.
Al met al was het toch weer een leuk feestje dit jaar.
Onderstaand treft u een deel van de brief over de sluiting van de school per 25 april 2021.
Het gevolg van de schoolsluiting is dat er weer online les wordt gegeven.
Dat betekent dat de kinderen die thuis niet kunnen beschikken over een computer of laptop een chromebook van school kunnen gebruiken. Het klaarzetten van de chromebooks is een nauwkeurig werkje, want behalve
het compleet maken van de set moet er ook geregistreerd worden welk
chromebook bij welk kind terechtkomt.
Vervolg van 2020 - 2021 in menu : 2020 - 2021 (mei - juli)