Donderdag 4 oktober 2007 kozen scholieren op boerderij Zorgvrij de liefste koe. Dit liefste beestje mocht dan de rest van de week op stal staan. Voordat de leerlingen de koeien gingen bekijken, werd eerst het één en ander verteld over de koeien en hun gedrag. Daarna kon de grote inspectie plaatsvinden.
De gemeente Velsen organiseert in samenwerking met het technisch onderwijs elk jaar een "techniekmarkt". De leerlingen van groep 8 staan voor hun schoolkeuze en krijgen een mooi beeld van het aanbod op het gebied van technisch onderwijs.
Elk jaar wordt het project "schooltuintjes" afgesloten met de boerenkoolfuif. We eten gezamenlijk een lekker bordje boerenkool met worst, dat door een groepje moeders/vaders thuis voor ons wordt bereid, gevolgd door een aantal toneelstukjes en nog even lekker dansen. Een gezellige afsluiting van een leuk en leerzaam project.
Op 13 februari 2008 won Arthur B. de voorronde van de Nationale voorleeswedstrijd. Voor de eerste keer werd de wedstrijd gehouden met publiek erbij en Arthurs klasgenoten hebben hun super gesteund. Compliment!
Begin maart was er op de Franciscus een soort Uitmarkt; de kinderen konden in verschillende ruimtes op school kijken en luisteren naar toneelstukjes, sketches, voordrachten, poppenkastspel, mimespelers, zang en ze konden zelf meedoen aan de workshop dans. Zowel leerkrachten als enkele ouders met talenten op dit gebied lieten zich van hun "theatrale kant" zien. Compliment voor de oudste leerlingen die zich met liefde en zorg inzetten bij het begeleiden van de jongste leerlingen. Dit was weer zo'n "genietmoment".
Vele jaren stonden er op het terrein van de (oude en de nieuwe) Franciscusschool drie mooie grote kastanjes.
Helaas moesten ze worden gekapt, omdat ze vanwege een ziekte een gevaar vormden.
Het laatste thema dit jaar was "wereldreizen". Op donderdag 22 mei hadden we een gezamenlijke opening. In en rondom de school werden door de leerkrachten allerlei landen uitgebeeld en aan de kinderen om te raden over welk land het ging. Oosterse schonen, een Spaanse toreador, een maffe Italiaan, een Française met stokbrood, het Vrijheidsbeeld, met krokodillen vechtende Australiërs, een gesluierde Egyptische ......... een leuke foto-impressie.
Gedurende vele jaren hebben de leerlingen van groep 8 lessen jeugd-E.H.B.O gevolgd. Deze lessen gegeven door meneer Leo waren leuk, boeiend, interessant en soms best wel spannend. De kinderen leerden levensreddende handelingen, zoals mond-op-mond beademing, maar ook het leggen van verbandjes en wat te doen bij vergiftiging etc. Aan het eind van de cursus was er een officieel examen en de geslaagden ontvingen dan ook een officieel E.H.B.O-jeugddiploma. Helaas kwam er op enig moment een eind aan deze lessen door ruimtegebrek in het rooster.
Vier dagen gezellig met de groep op stap naar vakantieboerderij "De Broekakkers" in Egmond-Binnen. Leuke spelen als risk met ballon blazen en ruggie-gevecht, levend stratego, het spel met de Muitersteen, een voetbaltoernooi, zwemmen in Egmond aan zee en natuurlijk een spetterende Bonte Avond. Fijne herinneringen!
De beginscène maakt direct duidelijk waarom de musical 'Auditie' heet. Met deze musical wil de leerkracht het 'klassieke probleem' van het verdelen van de rollen eens een keer omzeilen. Hij/zij kondigt aan de rollen te zullen verdelen, nadat de kinderen hebben laten zien wat ze qua acteren, dansen en zingen 'in huis hebben'. Kortom; ze moeten auditie doen! De klassenleerkracht wordt in zijn/haar beoordeling bijgestaan door twee andere leerkrachten. Deze drie juryleden zien allereerst een kostelijk balletoptreden. Hierbij worden de meisjesrollen door jongens- en de jongensrollen door meisjes gedanst. Hierna volgt een spetterend optreden van de groep 'Red Hot' met een prachtige rock 'n roll-act. Vervolgens worden rond het lied 'Reclame' allerlei nieuws- en reclame thema's op de korrel genomen. Als laatste onderdeel zien we kinderen iets presenteren wat ze helemaal zelf hebben bedacht. Na deze slotact trekken de drie juryleden zich terug om te overleggen. Wanneer de kinderen nieuwsgierig het speelvlak oplopen, ontdekken zij dat de jury weg is. Er wordt druk gespeculeerd wie de hoofdrol zal krijgen. Uiteindelijk komen de filosoferende kinderen tot de conclusie dat je er zelf heel veel aan kunt doen om de rol te krijgen die je graag wilt. Ga vooral ook 'Je eigen neus achterna', zingen ze afsluitend. Dan komt één jurylid oplopen. Het is de klassenleerkracht. In plaats van de uitslag van de auditie bekend te maken, wordt ieder kind naar de tafel geroepen om een getuigschrift en een persoonlijk praatje in ontvangst te nemen. Als iedereen aan de beurt is geweest vraagt de super-nieuwsgierige Simon wat de uitslag van de auditie is. De klassenleerkracht vertelt dat de rol van de kinderen op de basisschool is uitgespeeld en er dus van een 'rol' geen sprake meer kan zijn. Als dank bieden de kinderen de school een prachtig lied aan. De hardnekkige Simon wil tóch graag weten wat de uitslag van de auditie is. De leerkracht maakt geen onderscheid en geeft daarom alle kinderen ................
DE HOOFDROL!